keskiviikko 31. tammikuuta 2007

Vuosaaren eteläinen ostoskeskus ja ns. Pikkuostari

On jotensakin kohtalon ivaa, että Helsingin ostareista se ainoa purettu on myös yksi niistä maineikkaimmista. Vuosaaren eteläisen ostoskeskuksen (Vuosaarentie 8) ja siihen yhdistyvät asuinrakennukset suunnitteli alunperin Viljo Revell. Revellin kuoltua vuonna 1964 hänen arkkitehtikumppaninsa Heikki Castrén vei suunnitelmat loppuun, ja ostari valmistui vuonna 1967. Asuin- ja liikerakennusten muodostamaa kokonaisuutta esiteltiin myös näyttelyssä Suomi rakentaa 1965-70. Kaupunginmuseon ostari-inventaariossa todetaan: "Ostoskeskuksella oli erityistä arkkitehtonista ja kaupunkikuvallista sekä lähiöhistoriallista arvoa". Ostari purettiin alkuvuodesta 2003. Kuva ostarista löytyy vaikkapa vallan mainiolta Albumit auki -sivustolta Kimmo Nylanderin ottamana.

Toinen, tavallaan ostariksi luokiteltava purettu kompleksi on Vuosaaren ns. Pikkuostari (Ulappasaarentie 2), entinen Raken liikekeskus, joka purettiin vuonna 2004. Sitä ei ole jostain syystä lainkaan noteerattu kaupunginmuseon vanhojen ostareiden inventaariossa Ostari - Lähiön sydän (2004), enkä ole saanut tarkempaa tietoa sen suunnittelijoista tai vaiheista. Tiivistä tietoa Vuosaaren kaikkien kolmen ostarin vaiheista löytyy Jukka Hoffrénin kotisivuilta.


Onneksi on olemassa ihmisiä, joilla on erikoisia harrastuksia, ja niinpä sain mahdollisuuden - ja luvan - käyttää Pikkuostarista kuvia, joita en itse ehtinyt ottamaan. Niissä kerrotaan surullista tarinaa siitä, kuinka ostari kuolee. Maailmalla ja nykyään myös Suomessa hylättyjen rakennusten uumenissa saattaa hiippailla ihmisiä, joiden ei ole tarkoitus tehdä mitään pahaa tai laitonta. He vievät mukanaan vain kuvia ja jättävät korkeintaan jalanjälkiä. Yksi hienoimmista hylkäämisen kulttuurihistoriaa kartoittavista suomalaisista sivustoista kantaa nimeä Silent Wall. Siellä voi tutustua Vuosaaren pikkuostarin loppuvaiheisiin ja moniin muihinkin mielenkiintoisiin kohteisiin. Kiitän sivuston ylläpitäjää avusta, jonka kautta tästäkin sivustosta tulee kokonaisuus.


***

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Parahin bloggari

toi Mall of Vuos..2/2 oli parin sadan metrin päässä siitä ykkösestä
ja taatusti eri arkkitehdin tekemä.
Ja sitäpaitsi; jos tekijä on Rewell
tarkottaako se automaattisesti ettei saa koskea?

kyselee uusmaalainen

Alaston kriitikko kirjoitti...

kyllä ne kaikki Silent Wallin kuvat on siitä samasta ostarista, joka on Rewellin pirtämä. En ole auktoriteettiuskoinen, eikä Rewell sinänsä ole mikään suojelukohde - olen esimerkiksi sitä mieltä että Alvar Aallon Enso Gutzeitn talo Katajanokalla voitaisiin ihan hyvin purkaa paikkaan sopimattomana; Rewellin ostari tuntuu kuitenkin istuneen paikkaansa hienosti. Ainakin vanhat kuvat ostarista vaikuttavat varsin komeilta. Ise en ole sen vaikutuspiirissä elänyt, joten en siis oikeasti tiedä, minkälainen loukko siitä kehittyi.

Alaston kriitikko kirjoitti...

terve uusmaalainen,
taisit olla oikeassa siinä, että tämä on väärä ostari. teen tarkistuksia.

Alaston kriitikko kirjoitti...

no nyt se taitaa olla oikein. kiitos tarkkavaisuudesta!

Anonyymi kirjoitti...

kolsintie 17 osoitteessa myllypurossa 90 luvulla asunut jere Lindroth kuten myös jakke Lindroth työnsi usein kyrpää hevosen suuhun ja perseeseen