perjantai 26. tammikuuta 2007

Myllypuron ostoskeskus


Myllypuron ostoskeskus (Kiviparintie 2) kuuluu purettavien ostarien joukkoon. Vuonna 1965 valmistuneen betonilaatikon on suunnitellut Erkki Karvinen. Alunperin rakennus oli raaka betonibunkkeri, mutta vuonna 1995 se maalattiin valkoiseksi. Sisäpihan kaksi aukkoa saivat pyramidimaiset katteet jo vuonna 1977, myös Karvisen suunnitelmien mukaan:

Ostaria myös laajennettiin vuonna 1999, joten kovin alkuperäisenä se ei ole säilynyt. Sen ympäristön kaavaa ollaan parhaillaan muuttamassa, ja purettavan ostarin tilalle on suunnitelmissa palvelukeskus, jonka alakerrokset olisi varattu liikehuoneistoille. Asukkaille tämä taitaa sopia - ainakin eräs Myllypuron ateljeetaloissa asuva tuttavani totesi, ettei jää ostaria lainkaan kaipaamaan. Kaupunginmuseon inventaariossakin se on rankattu alimpaan 3-luokaan. Mutta kai joku betonibunkkerikin pitää joskus suojella muistomerkkinä siitä ajasta, jota me emme kuitenkaan ehkä niin kaipaa?

Ostarille pääsee parhaiten metrolla: se sijaitsee ihan Myllypuron aseman vieressä, tien toisella puolella.

Vielä 1990-luvulla ostarilla toimi kolme päivittäistavarakauppaa ja kolme pankkia, mutta nyt elämä on alkanut hiipua. K-market hoitaa ruokapuolta, ja tupakat voi ostaa R-kioskilta. Pankki- ja maksuautomaatit ovat vielä käytössä. Suutari on juuri lopettanut, samoin kuin videovuokraamo Makuuni sekä jopa kirpputori. Myllypuron parturiliikeessä saa vielä tukkaansa hoidettua. Lisäksi ostarilla toimii hammaslääkäri, Myllypuron kiinteistöhuolto ja ostarin kellarissa Suomen Kaupunkivarasto Oy. Mielenkiintoisin tarjonta löytyy Ararat Rice & Foodin liikkeestä. Itämaisia ruokatavaroita ja mausteita myyvä kauppa on varsin laadukas ja sen tarjonta monipuolista:
Janoisena tai nälkäisenä ostarilla ei luonnollisestikaan tarvitse olla. Syödä voi Ravintola Myllyrengissä, PizzaPrimassa ja Mega Pizzassa. Olin jo aterioinut aiemmin Mellunmäessä, joten ruokakokemukset saivat kuitenkin jäädä. PizzaPrimaa minulle kehuttiin viereisessä pubissa mainiona pihvipaikkana, mutta tiedä häntä. Testin aloitin Sky Star Pubista, jossa aamubissen saa 1,50 euron hintaan. Minä jouduin sentään maksamaan 2 euroa. Saatuani oluen eteeni, seuraani iskeytyi heti kumppani. Hän oli huomannut tummien teippausten takaa, että otan valokuvia ja teen muistiinpanoja. Ehdin jo vähän pelästyäkin, mutta hän olikin vain kiinnostunut harrastuksestani ja lopulta paljastui, että hänellä itselläänkin on koko ajan kamera taskussaan mielenkiintoisia yllätyksiä varten - äidin seinää koristaa nykyään kuulemma kuva hyökkäävästä metsosta. Kolme romaninuorukaista pelasi raha-automaatteja ja kuunteli jukeboxista Kari Tapiota mukana laulaen. Paloin halusta pyytää yhtä kuvaan, koska hänen vinossa ollut kapealierinen hattunsa ja pitkät, kiiltävät lakeerisaappaansa olivat häkellyttävän hienot. En kuitenkaan uskaltanut - ja nyt kaduttaa.
Ravintola Kummisetä oli iso ja aika pahoin kulahtanut karaokekapakka, ja kun varsinaiset fiilistelyt oli jo suoritettu Sky Starissa, siirryin nopeasti Myllyrenkiin. Aioin alunperin sivuuttaa koko kapakan, koska en oikein jaksa innostua HOK-Elannon ravintolatoiminnasta, mutta onneksi menin kuitenkin sisään. Paikka on siisti ja iso, ja siellä on tarjolla lounaiden lisäksi iltaohjelmaa: karaoke ja toisinaan elävääkin musiikkia. Onni oli se, että tapasin oluen ääressä vanhan tuttavani, taidemaalari Paavo Kauramäen:

Oli hauska nähdä 77-vuotias tinkimätön abstrakti maalari vireänä ja hyväkuntoisena ja vaihtaa hänen kanssaan jokunen sana taide-elämästä sekä lähiöiden maailmasta ja kantaravintoloista.

***

11 kommenttia:

Kriisi kirjoitti...

Vielä vähän aikaa sitten asuin talossa lähinnä Myllypuron ostaria, ja jos asuisin siinä edelleen, niin olisin todennäköisesti peräti jäänyt kaipaamaan sitä betonilaatikkoa. Ne katolla olevat törtsät jotenkin istuivat silmääni, ja olisi ollut sääli omin silmin olla näkemässä, kuinka ne siitä revitään. (Olisi myös ollut sääli asua työmaan vieressä monta vuotta :-)

Harmi ettet käynyt MegaPizzassa. Hyvät lätyt.

Anonyymi kirjoitti...

Minä asustelen nurkilla ja en todellakaan tule kaipaamaan sitä kuselta haisevaa betonihäkkyrää. Sileeks vaan, mitä nopeammin, sitä parempi. Ainoa syy poiketa Pyllymuron ostarilla on edellisenkin kommentoijan mainitsema Mega pizza(Kebab). Hinta-laatu suhteeltaan Stadin parhaita.

Kriisi kirjoitti...

Pitäis jo ajoissa ruveta tiedustelemaan mihin MegaPizza muuttaa kun ostari puretaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä Myllypuron asukas jää kyllä kaipaamaan ostaria arkkitehtuurin puolesta ihan sellaisena kuin se on.

MegaPizza on muuten meidänkin pizzojen hovitoimittaja. Palvelu on aina ystävällistä ja pizza hyvää.

_derinho_ kirjoitti...

heheheh harmi ettet kyllä käynyt mega pizza kebabissa meikä syö siel joka viikko sen kebabit vie sut pilveen ihan varmasti.... mutta on meilläkin kauppa nimeltä ararat rice&food kunnon itämäinen kauppa sieltä saa mm: halal lihaa nakkeija,erilaisia,mausteita ja erilaisia,soppia ihania kyllä ja papuja,kasviksia keksejä karkkeija leipää teetä tuoretta kahvia riisiä noin 10 erilaista riisiä,vihanneksia ja siemeniä

Anonyymi kirjoitti...

milloin tuo ostari aiotaan purkaa?

Anonyymi kirjoitti...

Myllypuron ostari on kyllä järkyttävin ostari minkä olen nähnyt. Se on täysin spurgujen ja ulkomaalaisten valloittama. Ostarin hymy vetää sinne kaikki spurgut ja ne saa vapaasti örveltää keskellä ostaria. Somalit on perustaneet sinne liiketiloihin ihme hämyluolan jossa ei käsittääkseni myydä mitään vaan se on kerhotila tms jossa he maleksivat ympäri vuorokauden. Liekö edes luvallista perustaa kerhotila keskelle ostaria? Se on heillä näköjään tapana muissakin ostareissa. Ilmeisesti tarkoitus on päivystää ja zoomailla pissiksiä tms.

Anonyymi kirjoitti...

Myllypuron ostarin purkaminen alkaa nyt kuluvan vuoden loppupuolella. megapizzakebab siirtyy nykyiseen alepan taloon ja kun uusi ostari valmistuu vuoden 2011 aikana siirtyy pizzeria siihen.

Unknown kirjoitti...

Joskus ennen vanhaan siellä sai poliisit turpaan.

Anonyymi kirjoitti...

^yläpuolella olevaan kommenttini vedoten Olenko mä jakke Lindroth vanhan aikainen nyky ajan ihminen jos mietin että nykypäivänä jos riehuisi ja haistattaisi persereikää ja kyrpää ravintolassa muille asiakkaille sanojen lisäksi myös käytännön tasolla ja kun poliisi tulisi niin he joko nöyrästi sanoisi että tämä on sen tyyppinen ihminen että ei meillä ole hänen käytökseen valtuuksia puuttua ja jos puuttuisi niin poliisit joutuisi kännissä olevan häirikön sijasta itse käsi rautoihin terveisin:persemies jakke Lindroth

Anonyymi kirjoitti...

eräs homo työnsi kyrpää persereikääni Myllypurossa 90 luvulla