sunnuntai 21. tammikuuta 2007

Roihuvuoren ostoskeskus

Odotin matkaa Roihuvuoren ostoskeskukseen (Roihuvuorentie 24, 26, 28) innolla, sillä en ole koskaan aikaisemmin käynyt siellä ja oletin, että 1950-luvun lähiötä koristaa toki 1950-luvun sympaattinen ostari. Roihuvuoren ostari onkin yksi Helsingin ensimmäisiä; se rakennettiin vuosina 1956-59. Arkkitehtina toimi Esko Korhonen. Ostari koostuu kolmesta erillisestä rakennuksesta, jotka ovat sijoittuneet väljästi pienen aukion laidoille. Aukio istutuksineen ja vesialtaineen on kuitenkin vuosien mittaan tuhottu purkamalla ja asfaltoimalla, ja näin on saatu aikaan paikka ilman henkeä. Aukiolla oli aikoinaan jopa Elannon mainosvitriini ja erillinen kioski. Synkähkö talvinen päivä loi toki oman tunnelmansa, mutta melkein tuntui siltä kuin olisi ollut jossain Neuvostoliitossa, kun katseli taaimmaista Alepan rakennusta ja Roihuvuoren tien reunassa olevaa entistä apteekin rakennusta. Roihuvuoren ostarin apeus on siinä mielessä omituista, että siellä on nykyhelsinkiläisille ostareille harvinaisesti onnistuttu säilyttämään Kauppakamarin peruskonsepti ostoskeskuksesta paikkana, jossa kahden päivittäistavarakaupan kilpailu pitää liiketoiminnan vireänä ja asiakkaat valppaina. Ostarilla toimii sekä K-Market että Alepa. Lisäksi siellä on harvinainen säilynyt palvelulaitos: Posti. Tarjolla on myös R-kioski ja pankkiautomaatti, mikä ei sekään ole enää Helsingissä itsestäänselvyys.

Roihuvuoren ostarille pääsee keskustasta parhaiten siten, että matkustaa metrolla Herttoniemeen ja sieltä jatkaa busseilla 80 tai 82; pysäkki on melko lähellä ostaria.
Taaimmaisen rakennuksen valloittanut Alepa teippauksineen ja muutenkin ummistettuine julkisivuineen luo parakkimaisen vaikutelman.
Roihuvuorentietä reunustaa vanha apteekin talo, jossa toimii tätä kirjoitettaessa pois muuttava Mikromaja, Pizzeria Alania, Willy's Pub ja Itä-Helsingin musiikkiopisto. On ymmärrettävää, että rakennuksen fasadi avautuu torille päin, mutta tämä tuo mukanaan vastaavasti hassun pyllistyksen, jota ei ole oikein osattu ratkaista - Roihuvuorentien puoleinen julkisivu on nimittäin varsinainen takapiha:
Neuvostofiiliksiä korostaa vielä porrasrakenteiden liikuttavan huono kunto ja alueen yleinen epäsiisteys:Roihuvuoren ostarille onkin vaikea kuvitella kovin ruusuista tulevaisuutta. Yksi keino olisi muuttaa aukio takaisin viihtyisäksi alueeksi ja tehdä apteekin talolle jotain mielekästä. Ostarilla olisi edellytykset muodostaa jonkinlaista paikan henkeä - genus loci, niin kuin arkkitehtuurissa on tapana sanoa -, mutta tällä hetkellä se on epäilemättä yksi Helsingin hengettömimmistä ostareista. Nykykunnossaan se ei mielestäni kuuluu arkkitehtuurisilta arvoiltaan toiseksi korkeimpaan, "merkittävään" 2-luokkaan, niin kuin kaupunginmuseo on sitä arvottanut.


Useamman päivän ostariretkeily ei innostanut enää juurikaan kokeilemaan lisää pizzoja tai kebabia, mutta päätin siltikin vielä uskaltautua. Pizzeria Alaniasta olisi saanut pizzan kolmella täytteellä ja pienellä limulla 6 euron hintaan, mutta kun avasin oven, jätin syömäajatukset sikseen. Sisältä pelmahtava eltaantuneen rasvan haju oli yksinkertaisesti liikaa. Meninkin sitten Willy's Pubiin (avoinna joka päivä 09-01) juomaan yhden 3 euron tuopin ja otin sen kanssa aivan kelvollisen 1,50 maksaneen hodarin. Vaihtoehtona olisi ollut 1 euron "Iso nakki". Ankea oli pieni pubikin, mutta jotain sympaattistakin siinä kuitenkin oli. Tunnelmaa piristi kummasti omituinen yhteensattumus: kolme päivää aikaisemmin istui pohjoishaagalaisen ostaripubin viereisessä pöydässä kaksi venäläistä naista teetä juoden, ja täällä tapahtui sama - ainoastaan sillä erotuksella, että teepussien puutteessa naiset joutuivat tyytymään kahviin. Baarimikko ja yksi naisasiakas muistelivat sitä, kuinka 1970-luvulla ranskalaisten lisäksi saksalaisetkaan eivät suotuneet puhumaan kuin äidinkieltään. Yksi mies puhui taukoamatta kännykkään.
***

14 kommenttia:

*Itkupilli* kirjoitti...

Vau! Tähän ostari excursioon jää ihan koukkuun!

Anonyymi kirjoitti...

Aivan mahtava blogi, itse en Helsingissä ole pahemmin käynyt, mutta nautin suuresti tästä pienestä ostareihin tutustumiskierroksesta:D

Anonyymi kirjoitti...

Mukavaa, että säädit asetukset, Jack, tulee varmaan lisää kommentteja nyt.

Aikamoisen työn olet ottanut tehtäväksi -ajattelin vaan, miten vatsasi kestää stadin jokaisen ostarin gurmeeta:))

Itselläni on kuvablogissani myös Helsingin kaupunginosien kartoitus meneillään. Yritän löytää eri kaupunginosista jotain sellaista, mikä miellyttää omaa silmääni. Onneksi siihen projektiin ei liity syöminen, sillä Helsinki on aika laaja...:)

Anonyymi kirjoitti...

Olen alusta asti innolla seurannut blogia ja palannut lapsuuden muistoihin. Toivottavasti vielä tuttuja ja tuntemattomiakin ostareita on tulossa lisää!

Jyri kirjoitti...

Tuohon roihuvuoren ostariin voisi vielä liittää sen huomion että itseasiassa tuo K-kaupan pytinki ei ole alkuperäistä sarjaa vaan rakennettu uusiksi pari vuotta sitten...

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Roihuvuoren apteekki on muuten muuttanut Megahertsin ostoskeskukseen Herttoniemeen. Vanhat apteekin kalusteet ovat alkuperäiset jostain sieltä 60-luvulta, jolloin apteekki on perustettu, ja asiakkaalle siellä oli aika romanttinen tunnelma, henkilökunnalle ei ehkä niinkään...

Kriisi kirjoitti...

Vau, tämäpä mielenkiintoinen blogilöytö! Mukana on jo yksi entisistä kotiostareistani, Roihuvuoren ostari. Se on kyllä tuhottu vuosien varrella ihan täysin - vielä 90-luvun alussa se oli ihan erilainen paikka. Apteekin talon Mikromaja ei taida olla kuin jokin huoltopiste, itse Mikromajan myyntihän on siinä Tulisuontien varren talossa, jossa postikin oli ennen. En tiennytkään, että posti on Roihikassa vielä säilytetty johonkin.

Tuskin maltan odottaa, että pääset kierroksellasi nykyisen asuinalueeni ostarille Myllypuroon. Se kannatta kartoittaa aika pian, sillä se tuhotaan lähiaikoina ihan maan tasalle, ja paikalle nousee täysin uusi viritys virastoineen ja asuntoineen.

Myös Itäkeskuksen vanhan Puhoksen katsaus olisi joskus kiva nähdä. Jännä mesta, kun siinä se sinnittelee hengissä massiviisen kauppakeskusjätin vieressä.

Anonyymi kirjoitti...

Kriisi, posti on Alepassa, eli Alepan kassaneidit ja kassaherrat hoitelevat postia.

Bloginpitäjälle extrapointsit siitä että olet uskaltanut mennä Willy's pubiin. :)

Ah. Oli siellä Roihikassa niin ihanaa!! :)

Anonyymi kirjoitti...

Vau, mikä blogi!

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Willy's pub on hyvä paikka. Ei-paikallisena se voi tuntua vieraaltakin, jopa kehnolta, mutta olut on halpaa, palvelu pelaa ja tunnelma hyvin kotoinen. Ostoskeskus on kokenut kasvojenkohotuksen. Mikropajan paikalla toimii tätä nykyä Kulmapotku niminen baari. Sitä en suosittele sillä jhansta valuvasta kaljasta puuttuu kokonaan hapot. Karmeaa litkua. Kerran tilasin dillinger-pizzan ja kinnku oli korvattu kebab-lihalla. :S Toiste en tilaa.

mn kirjoitti...

Tosi hyvä artikkeli ostarista, murheestamme. Piha-aluleen remontti epäonnistui, koska suunnittelijoiden (museoviraston )pääasia oli vaalia purkukuntoista väärinpäin olevaa kapakkarakennusta, ei suinkaan taata asukkaille viihtyisä helppokulkuinen asioimispaikka. Valittetasti säästetty hevoskastanjakin on sairas, eikä säästetyn kapakkarakennuksen omistajilla ole varoja kunnostaa rakennusta.

Anonyymi kirjoitti...

Roihari here I come! Aika karun tuntuinen ostarin seutu, kun ensimmäistä kertaa vuonna 1 ja 2 tuli poikettua Mikromajassa. Toivottavasti olisi viihtyisä paikka asua.
Bloggaukset lisääntykööt!

T. Muuttoaikeissa

Kimmo Framelius kirjoitti...

Roihuvuori on hyvä paikka asua.

Anonyymi kirjoitti...

geotorelxzp low interest loans
debt consolidation services