maanantai 22. tammikuuta 2007

Herttoniemen ostoskeskus

Täytyy tunnustaa, että olen käynyt Pub Herttuassa - jonka virallinen nimi taitaakin olla Herttuan krouvi - muutaman kerran aiemminkin, mutta en ole koskaan tajunnut käyneeni samalla Herttoniemen ostoskeskuksessa (Hiihtäjäntie 1). Olen ajatellut paikkaa pikemminkin katua reunustavina tavallisina liikehuoneistoina. Katse ei aina osaa tarkentua, jos tietoa ei ole. Niinpä matkustin Herttoniemeen uusin silmin. Toinen uusi tieto on se, että ostari aiotaan purkaa ja rakentaa tilalle asuintaloja. Kun kyselin asiaa Herttuan tarjoilijalta, vieressäni tiskillä ollut vanhempi naisasiakas totesi: "Tähän tulee vanhusten palvelutalo, ja minä istun sitten tasan tässä samassa paikassa juomassa omaa, halvempaa oluttani." Tällä hetkellä vuokrasopimus on voimassa vuoteen 2009 asti, mutta kaupunki käy parhaillaan neuvotteluja, jotta sopimus raukenisi jo aiemmin.

Ostarin on suunnitellut Ilkka Martas, ja se valmistui vuonna 1960 - varsin vanhasta ostarista on siis kyse. Paikassa oli alunperin kymmenen liikettä ja jopa jo 1960-luvulla Alko. Nykyään se elää kuolemaansa ilman päivittäistavaraliikettä ja muita peruspalveluita - posti ja pankki ovat kadonneet jo aikoja sitten. Harmaalla aaltomineriitillä päällystetty julkisivu ei ole järin kaunis, eikä ostari muutenkaan hengi mitenkään olevansa erityisesti olevansa oma paikkansa. Kaupunginmuseon ostari-inventaariossa se on luokiteltu alimpaan, "ei-merkittävään" luokkaan, enkä ole kovinkaan voimakkaasti eri mieltä. Sen tulevan purkamisen myötä ei tulla menettämään traagisesti mitään jättimäisiä kulttuuriarvoja.

Ostarille pääsee keskustasta parhaiten metrolla. Asemalta kävellään vähän matkaa vasemmalle Hiihtäjäntien suuntaan.
Ostarilla toimii nykyään vaatimaton ja edullinen kinalaisravintola Peach Garden, Eyen-ketjuun kuuluva optikkoliike, videovuokraamo Filmtown, talonvaltausliikkeenä aloittanut nuorisotyötä tekevä kansalaisjärjestö Oranssi, somalien nuorisojärjestö Sonpet, IPA-kirppis ja Herttuan krouvi.

Olin syönyt jo aiemmin päivällä Kontulan ostarin kiinalaisessa ravintolassa, joten Peach Garden jäi kokematta. Lastauslaiturin vieressä, miltei takapihalla sijainnut piskuinen ravintola ei kyllä erityisesti houkutellutkaan ulkoisella olemuksellaan.


Alkon korvannut iso kirppis on vierailun arvoinen, ja sen tarjonta on melko monipuolista ja joiltakin osin vähän erikoistakin.
Herttuan krouvi on tavallisen kaljarahvaan lisäksi hevosmiesten paikka; se on toinen Helsingin ravintoloista, jossa voi pelata kuvallisesti totoa reaaliajassa - toinen on Stadin Tähti Sörkassa. Muuten iso kapakka on melko tyypillinen mauttomasti sisustettu ja vähän kulahtanut juottola. Päiväsaikaan asiakkaita ei ole paljoa. Normaalibissen sijaan nautin S-etukorttini avulla Carlsbergin kanta-asiakashintaan 3,10 euroa ja katselin muutamaa nuukahtaneen näköistä pariskuntaa, jotka eivät puhuneet mitään. Keskiviikkona ja sunnuntaina Herttuassa on karaoketanssit, perjantaina ja lauantaina väkeä tanssittaa - niin kuin liikuttava ulkokyltti kertoo - elävä tiskijukka. Eräs ystäväni meni syksyllä käymään sinne ja sai heti turpiinsa.


***

11 kommenttia:

Satunnainen ajattelija kirjoitti...

Se takapihan kiinalainen ravintola oli ainakin ennen yksi parhaista stadin kiinalaisista. Ei mitään hapanimelää limaa, vaan oikeasti maukasta kinkkiruokaa - ja ylitsevuotavaisen ystävällinen palvelu!

Herttuan krouvin tanssikyltissä muuten näkyi vielä muutama vuosi sitten, että siinä oli joskus ollut maalattuna ihan tanssiva pari vaatteineen ja kasvoineen päivineen. Nythän hieno mainostaideteos on haalistunut pelkäksi silhuetiksi.

Lentojätkä kirjoitti...

... ja niistä annoksista tulee kylläiseksi kaksi.

Anonyymi kirjoitti...

Eipä muuten ole kuin muutama vuosi siitä, kun Alko oli vielä kirpputorin tilalla. Alko lähti ostarilta vasta Megahertsin valmistuttua :)

Anonyymi kirjoitti...

Jep, pitihän minunkin tulla kehumaan Peach Gardenia. Useampi kuin yksi työlounas tullut syötyä siellä. Ruoka on hyvää ja edullista.

Hieno blogi sinulla, jäin ihan koukkuun näihin raportteihin!

Anonyymi kirjoitti...

Peach Garden on kyllä ainakin yksi Itä-Helsingin parhaista kiinalaispaikoista. Maukas safka ja nopea palvelu.

Anonyymi kirjoitti...

Seurustelu alkoi Herttuan krouvissa vuonna 1978 ja vielä mennään yhdessä 2013

Anonyymi kirjoitti...

1957 Kävin vanhan puretun ostarin takana olevalla mäellä puukoulua.Siellä oli vanhanaikainen lehmänkello,jota oppilaat saivat soittaa vuorotellen päästäkseen tunnille.Muistaakseni siellä oli 2 luokkaa ja pieni ruokala alakerrassa.Puretun ostarin tilalla oli pelkkää metsää ja vanha rähjäinen talo,jossa asui vanha mummo,jota me koulumatkalla olevat pelkäsimme.Kuljin yksin bussilla kouluun.Matkani maksoi 15 penniä yhteen suuntaan.Usein kävelin takaisin kotiin.Muistan aina erään surullisen tarinan pienestä Inkeri tytöstä,joka jäi auton alle ja kuoli.Aamulla opettaja kertoi tapaturmasta itkien.Luokallani oli Maria niminen tyttö,jonka suku oli Puolasta.Teini-ikäisenä kävin Ostarilla Nuorisotalolla,jossa oli vanhanaikainen levyautomaatti,josta sai valita levyjä.Nuorisotalolla sai vierailla ja tavata ystäviä.Toiminnan päättymisestä en muista.Herttua Krouvia ennen paikalla oli baari,jossa salaa maistoin ensimmäiset viinipaukkuni.Paikan omistaja oli naapurin rouva,joka hätyytteli meitä tyttöjä vessasta pois.Alko oli pitkään Ostarin ainoita liikkeitä ja kukkakauppa oli siellä kulmassa.

Spedetteri kirjoitti...

70ja 80 luvun vaihteessa hiihtomäentien suunnalta tultaessa kulmassa oli R kioski sitten Elannon kauppa Metrovisio Syvänteessä Alko ja Herttuan krouvi takana ainakin yksi kampaamo. Alkon ovista oikealla oli ovet toiseen kerrokseen nuorisoasiain kerhoon "räkälä" pelattiin pingistä kaisa biljardia

Anonyymi kirjoitti...

Kari Linna menee usein polvilleen miesten eteen ja imee heidän kyrvän nuppeja esinahan alta ja nielee spermat

Anonyymi kirjoitti...

Tykkään teurastaa sanonnan mukaisesti ja vertaus kuvallisesti näitä anonyymeja keskustelu palstoja sanomalla esimerkiksi että haistakaa persereikääni se haisee paskalle saatanat ja kaikki vitun Homot haistakaa sitä persereikääni

Anonyymi kirjoitti...

Mervi Kallio imee Kari Linnan kyrpää koska hän on pidemmän aikaa jo joutunut tyydyttämään homo miesten tarpeita ja hän haluaa myös itse joskus kyrvän imemis palveluja