lauantai 27. tammikuuta 2007

Siltamäen ostoskeskus


Muistan vielä, kun kansakoulun Henkisissä kilpailuissa lausuin Uuno Kailaan runon Sanat. Se alkoi: "Sanoja on monenlaisia." Ja näinhän se on. Kun kuulen sanan "Jakomäki", mieleeni tulee monenlaisia mielleyhtymiä, mutta kun kuulen sanan "Siltamäki", mieleeni ei tule yhtään mitään. Mutta tästä lähtien tulee edes jotain.

Siltamäen ostoskeskuksen (Jousimiehentie 3) suunnitteli Arkkitehtitoimisto Pentti Ahola, jonka käsialaa on myös Mellunmäen ostari, ja se edustaakin Mellunmäen tavoin hyvin 1970-luvun ostariarkkitehtuuria kaikessa tylsässä kuutioimaisuudessaan. Kutsuvat sitä rationalismiksi. Alunperin neljästä erillisestä osasta koostunut ostari koki miltei heti valmistuttuaan muutoksia: nykyinen uimahalli on yhdistetty kahdesta rakennuksesta vuonna 1973, jolloin kompleksiin liitettiin myös päiväkoti ja seutakuntakeskus, ja kokonaisuus sai näin myös sisäpihan. Pientä maustetta kokonaisuudelle antaa sininen koristeväri. Kaikkineen ei ympäröivä Siltamäkikään ole arkkitehtonisesti mitenkään hätkähdyttävä, joten ostari istuu kaikessa asiallisuudessaan kokonaisuuteen kaiketikin aivan asiallisesti. Kaupunginmuseon ostari-inventaariossa se on rankattu "merkittävänä" keskimmäiseen 2-luokkaan.
Siltamäen ostarille pääsee parhaiten Rautatieasemalta bussilla 70V. Pysäkki on ihan ostarin vieressä.
Ostari on kaksine päivittäistavarakauppoineen ihan toimiva. Siellä on K-Market Kavaljeeri, Siwa, totopisteellä varustettu R-kioski, pankki- ja maksuautomaatit, Siltamäen apteekki, parturi-kampaamo Salon Janine. Toimintaa elävöittävät myös Siltamäen uimahalli, Siltamäen päiväkoti ja Siltamäen seurakuntakeskus, jossa toimivat myös Martat. Ruokailla voi Pizzeria Abonessa - päivän pizza kahdella täytteellä 5,00 - ja Ravintola Rubiinissa, jossa voi myös siististi kaljoitella. Postista ei enää ole jäljellä kuin arkeologista aineistoa, mutta sehän ei ole ostarin vika vaan kuolemaa elävän postin vika:
Ravintola Rubiini on ostarikapakaksi varsin siisti, ja se on myös ilmeisen suosittu lounaspaikka. Olut maksoi 3,50 ja seisova lounaspöytä 8,50. Kumpaakaan en voittanut Jokeri Pokerista tapani mukaan vaan hävisin 6,00. Lihapullat italialaisittain korvasi kuitenkin pahan mielen. Muusi oli hyvää ja lihapullat ennen kaikkea itsetehtyjä eikä mitään tukusta noudettuja kuivia kokkareita:
Lisäksi paikan muheva kokki, joka täydensi vähän väliä lounaspöytää, oli selvästi ihminen, joka nauttii työstään ja on ylpeä siitä. Sellaisessa paikassa on hauska syödä - varsinkin kun ikuista lauluaan laulava Elvis vahti torstain hernesoppakattilaa. Samassa kohdassa iltaisin lienee karaoken ja pienen pyörähtelemisenkin aika ja paikka:
Ravintolassa on myös vireää harrastetoimintaa: siellä toimii Rubiinin olutklubi.


Ostarin kupeella voi myös kokea yllättävän taidekokemuksen. Ihan nurkan takana jököttää puistikon kupeessa Arvo Siikamäen veistos Lepotauko (1970-75). Minulle ei ole koskaan selvinnyt, miksi se on siinä ja miksi se on juuri siinä, mutta avaruushahmoa muistuttavan kasvottoman hahmon luoma tunnelma on hauskan arvoituksellinen. Ja jos kerrankin Siltamäkeen joku tulee eksyneeksi, kannattaa jatkaa veistokselta vielä eteenpäin kohti puistoa, sillä siellä sijaitsee yksi Helsingin hienoimmista julkisista veistoksista, puolalaissyntyisen mutta Suomessa jo pitkään asuneen Radoslaw Grytan Monumentti tavallisille vuodelta 1997.
***

11 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Edelleen seuraan innolla! Melkein koko ikäni olen Helsingissä asunut ja jokaiseen paikkaan liittyy ainakin pieni muisto. Kiitos tästä blogista!

*Itkupilli* kirjoitti...

En voi kun ihmetellä näitä kuvia. Niin loistavia. Ja jututkin on niin hyvin kirjoitettu, että jaksan nekin lukea.... kiitos, todella mielenkiintoista, valaisevaa ja hauskaa.

Anonyymi kirjoitti...

Haa! Kiitos tästä postauksesta ja sen valokuvista. Vaikken olekaan helsinkiläinen, vierailin 1970-luvulla Siltamäen ostoskeskuksella varsin usein. En ole käynyt Siltamäessä ainakaan 20 vuoteen, joten kirjoituksesi herätti paljon muistoja, joita en tiennyt takaraivostani edes löytyvän.
(Löysin tänne Anita Konkan "Sanat"-blogin kautta.)

Anonyymi kirjoitti...

Taas nämä loistavan hauskat kuvat saavat minut hyvälle tuulelle.

Anonyymi kirjoitti...

Hassu plogi :) Oli kiva lukea, asun itse Siltamäen opiskelijakämpissä. Toi ois hyvä jollekin tänne kaukaa vasta muuttaneelle. Mullekin toi ois ollut kätevä silloin pari vuotta sit :)
BTW - Siltamäen ostarilla on kyllä vielä posti, mutta se siirtyi R-Kioskin tiloihin.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos kuvista Siltamäen ostarilla. Ihmettelit miksi patsaan paikka oli siinä missä se oli syy johtuu siitä, että alun perin patsas oli ostoskeskuksen sisäpihalla uimahallin ja seurakuntasalin välissä Jousimiehen puoleisella laidalla ja sillä oli ruma puolikaaren muotoinen betonimuuri sisäpihansuuntaan. Patsas siirrettiin nykyiseen paikkaan 70 luvun lopulla kun Tuko halusi kauppaketjulleen kaupan muistaakseni Pops market ja T-market Ässä olivat sen nimiä se ei menestynyt ja ostarilla ollut K-kauppa siirtyi sen paikalle ja siten saatiin tilat pankille, videovukraamolle, fysikaaliselle hoitolaitokselle ja Kampaamo sai uudet tilat. Sitten pankki lähti ja R-kioski siirtyi siihen nykyisen pizzzerian paikalta ja videovuokraamon tilalle tuli Apteekki. Siinä lyhyt kertaus ostarin vaiheisiin

Anonyymi kirjoitti...

olen katsellut tätä menoa pitkään ja ihmettelen et toimiix toi paska paikka viel,siel on kaik perseest,varsinkin vaskihuhdantien porukka mikä EI KUULU JOUKKOON!

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys!
Itse muutin Siltamäkeen vajaa kuukausi sitten ja hyvin täällä elo on alkanut. Rauhalliselta asuinalueelta vaikuttaisi..? Nättiä seutua, ja etenkin Malmin jälkeen. Mielestäni erittäin viihtyisä ympäristö tuo Keravan-joen seutu ja Helsingin pitäjän kirkonkylä kauniine maalaisidylleineen kävelymatkan päässä.
Ja Rubiinissa ruoka on erinomaisen herkullista! Suosittelen lämpimästi ennemmin tuollaista kotiruoan tyyppistä, kuin jotain pitserioita yleensä. Pitsoissa ei sinänsä kyllä ole mitään vikaa, ja maistuu se minullekin joskus. Olen vain vannoutunut kotiruoan ystävä :) .

Anonyymi kirjoitti...

Siltamäki ostarin on vallannut nykynuoriso jotka polttaa tupakkaa syljeskelee hengaa suurimman osan päivästä siellä pyytää pultsareita tai nuorempia henkilöitä hakemaan tupakkaa ja jos vastaus tulee huonolla äänensävyllä on nokka kipeä ne valtaavat pelikoneet ja hilluvat siellä kaiket päivät polttavat paljon marijuanaa ja juovat alkoholia jotkut jopa rännittävät tämän viestin teille kirjoitti nuori mies siltamäen ostarilta joka tekee noista kaikkea paitsi rännittää =D OK OLI TYLSÄÄ JA KLO ON 6:48 DONT BLAME ME BLAME THE SYSTEM.... -.-

Anonyymi kirjoitti...

kiva mutta vois kai asian osaava sivut päivittää kiitos kauniiata sanoista pk s,mäessä v 70 asti ja aina myönteisellö mielellä

Anonyymi kirjoitti...

Lasse Ahola imee kyrpää usein nykyään kun sai kuulla että Myllypurossa asuu homoja ja niin hän lähti eri paikkakunnalta Myllypuroon imemään homojen haisevia kyrvän nuppeja