torstai 18. tammikuuta 2007

Pohjois-Haagan ostoskeskus

Tein tänään ensimmäistä kertaa elämässäni vapaaehtoisen huviretken Pohjois-Haagaan. Tarkoitukseni oli kartoittaa Pohjois-Haagan ostoskeskuksen (Näyttelijäntie 14) nykytilaa. Matka sujui yksinkertaisesti bussilla 40 Elielinaukiolta suoraan ostarin eteen. Ostari on yksi Helsingin vanhimmista; sen suunnittelu aloitettiin vuonna 1956, ja rakennukset valmistuivat vuosina 1959-60. Käyttöön se otettiin jo vuonna 1959. Arkkitehtina toimi Airi Seikkala-Viertokangas, joka ei ole suurelle yleisölle kovinkaan tunnettu tekijä. Hänen käsialaansa Helsingissä on muun muassa entinen Käsityönopettajaopiston talo Helsinginkatu 34:ssä. Nykyään asuintaloksi muutetun, vuonna 1959 valmistuneen oppilaitoksen julkisivu ja porraskäytävät on suojeltu.
Ostari koostuu kolmesta erillisestä ja toisiinsa liitetystä rakennuksesta ja edustaa ns. torikeskus-tyyppistä ratkaisua. Kolmikerroksinen toimistorakennus, jossa Pizzeria Tupla Ässä toimii, on rakennettu myöhemmin, vuonna 1984. Suunnittelijana toimi Arkkitehtitoimisto Mikko Honkanen. Rakennusmassan halkaisee kävelyreitti. Etupihalla oli aikoinaan myös vesiallas istutuksineen, joka on nykyään peitetty asfaltilla, niin kuin niin moni muukin vastaava "turha" ja kallis koriste. Helsingin kaupunginmuseon ostoskeskusinventaariossa Ostari - lähiön sydän (2004) Pohjois-Haagan ostari on arvotettu arvokkaimpaan 1-luokkaan, johon kuuluvat "arkkitehturiltaan erittäin harkitut ja viimeistellyt, hyvin säilyneet tai ympäristöarvoiltaan erittäin merkittävät ostoskeskukset". Itse en ollut kokemuksesta niinkään vakuuttunut, ja varsinkin myöhemmin lisätty toimistorakennus vei kokonaisuudelta sitä modernistista 1960-luvun tunnelmaa, jonka pystyin jotenkin kuvittelemaan. Mikään hirvittävä loukko ei paikka kuitenkaan ollut.

Ostoskeskuksen alkuperäisiin suunnitelmiin kuului kauppojen lisäksi myös elokuvateatteri, mutta se ei koskaan valmistunut. Ostarilla toimi aikoinaan Elannon pikamyymälä ja Valion baari, jotka molemmat herättävät helsinkiläisissä tiettyä nostalgiaa. Ja olihan siellä aikoinaan postikin, tuo palveleva valtionlaitos, jonka muisteleminen alkaa sekin olla jo osa suomalaista perusnostalgiaa.

Ostoskeskuksen nykytila lienee kuvaava kaikille ns. vanhoille ostoskeskuksille. Alepan lisäksi keskuksesta löytyy kolme pizzapaikkaa ja kaksi pubia eli suomeksi kaljabaaria: Sailor's Pub ja Pub Keskipiste, molemmat avoinna päivittäin 09-02. Molemmissa on tarjolla myös karaoke. Tätä kirjoitettaessa kaksi liiketilaa on tyhjillään. Ostarilla toimii ruoka- ja kaljapaikkojen lisäksi iso totopisteellä varustettu R-Kioski, jonka vieressä oli pankkiautomaatti, Alepa, Isännöitsijätoimisto Talohallinta, Kampaamo Tähkäpää, Pikasuutari Tehokenkä ja pesula, jonka nimi taisi olla Pesula, koska lomailevan liikkeen ikkunassa ei muuta informaatiota ollut - paitsi pyyntö viedä posti suutarille. Ostarilla toimii Helsingin kaupungin suomenkielisen työväenopiston läntisen alueopiston Pohjois-Haagan opintopiste (!). Tärkein toiminto tuntuu olevan kudonta- ja ompeluluokka.Sailor's Pubin sisustus oli tummansävyinen ja merihenkinen. Yhden merikuvan päälle oli kuitenkin teipattu juliste Lordista. Pitkä kolmostuoppi maksoi 3,00. Asiakkaita oli kymmenkunta: kaksi ryhmää ja yksi yksinäinen päivän raviveikkauksiaan miettivä mies. Toisessa ryhmässä keskusteltiin tv-ohjelmista - muun muassa BBC:n sarjasta William S. - ja toisessa edellisillan tapahtumista; joku mies oli uhkaillut baarimikkoakin. Tv-keskustelijoiden mielenkiinnon herätti kiihkeään keskusteluun uusi avaus: joku kertoi kuulleensa siitä, miten eskimot kuulemma valmistautuvat hurmaamaan naisen pesemällä itsensä omalla virtsallaan. "Eau de Urea", totesi eräs keskusteluun osallistunut nainen. Sailor'sissa opin nopeasti paikallisperinnettäkin; eräs naapuripöydän mies mietti siirtymistä viereiseen kapakkaan, kun pöydässä veti niin rajusti: "Taidanpa siirtyä kohta Seksipisteeseen, kun koipiin vetää." Niinpä minäkin vaihdoin viereiseen kapakkaan.
Pub Keskipiste, jota myöhemmin näin verkossa nimitettävän "Pohjois-Haagan klassiseksi karaokelääväksi", oli tunnelmaltaan hyvin samankaltainen, olutkin maksoi 3,00, mutta asiakaskunta oli kuitenkin hieman vanhempaa. Yhdessä pöydässä istui yllättävän huoliteltu keski-ikäinen nainen, joka aikuisopiskelijana teki ilmeisesti kotitehtäviään. Kun hänen habitukseltaan samankaltainen ystävänsä saapui paikalle, tilattiin teetä, koulukirja pantiin pois ja alkoi iloinen venäjänkielinen puheensorina. Naapuriloosissa keskusteltiin tv-luvan tarkastajista.

Keskipisteessä oli savuttomuus ratkaistu niin, että kaksikerroksisen kapakan alakerta, jossa sijaitsivat myös vessat ja ilmainen biljardipöytä, oli varattu savuttomille asiakkaille. Käydessäni siellä näin sen luonnollisesti tyhjillään:


Ruokapaikakseni valitsin Pizzeria Tupla Ässän, koska siellä sai polttaa. Muut vaihtoehdot olisivat olleet Pizzeria Sole, josta olisi saanut pizzojen ja kebabien lisäksi myös kiinalaista ruokaa, sekä suomalaisen Italia-fanin Kati Siivosen vuonna 2005 perustama Taverna Parma, jossa oli pizzojen ja kebabien lisäksi hieman laajempi valikoima, erikoisuutena vielä intialaiset annokset. Kaikkien ruokapaikkojen hintataso oli melko samanlainen. Kaikki vaikuttivat myös erittäin siisteiltä.
Tupla Ässässä päivän pizza eli pizza kahdella vapaavalintaisella täytteellä maksoi 4,50, kolmostuopista piti maksaa 3,60. Valitsin salamin ja aurajuuston, ja pizza oli täysin syömäkelpoinen tyypillinen mättöpizza. Paikassa olisi myös voinut nauttia erilaisia kebabeja. Viereisessä pöydässä olleet kolme nuorta miestä vaikuttivat olevan ruokaansa erittäin tyytyväisiä. He kävivät kiihkeää keskustelua siitä, pitäisikö pizzaan lisätä Tabascoa vai ei.
***

8 kommenttia:

*Itkupilli* kirjoitti...

Olin pikku tyttö, mun Vuosaaren ostari valmistui, asuttiin silloin siellä ja sitten muutettiin Kontulaan ja sinne tuli uusi ostari. Ja Puotinharjun ostari oli kai silloin pohjoismaiden suurin. Niin paljon muistoja.... tulen kurkkaamaan, josko tulis kuvia niistä.

Alaston kriitikko kirjoitti...

Tulee varmasti. Toivottavasti et kuitenkaan asunut Vuosaaren eteläisen ostarin lähellä, sillä se on ainoa purettu (2003) Helsingin ns. vanhoista ostareista.

jananza kirjoitti...

tupla ässä rulez!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! siel on yks hottis tarjoilijaki :D oon saanu silt nimen mut en kerro sitä xD

Anonyymi kirjoitti...

Varsin osuvia havaintoja. Sen verran on tullut uutta, että tupakkalaki on häätänyt tupakoitsijat ulos, mikä on vaikuttanut koko ostoskeskuksen ilmeeseen. Isot roskiksetkaan eivät ole taanneet tumppien osumista niihin. Ympäristön ilme on epäsiisti.

Ruokapaikosta Tupla-Ässä on keskittynyt myymään sitä mitä kansa haluaa: keskiolutta ja pizzaa. Sole ei ainakaan minulle myynyt kaljaa edes ruuan kanssa. Ehkä tästä syystä se on pieni mutta viihtyisä baari. Sieltä saa myöskin pihvejä. Parma lopetti ja tilalle tuli kiinalaista ruokaa tarjoava Koti-Sanghai. Edelleenkään paikassa ei ole asiakkaita. Kilpailu kolmen baarin välillä on kova. Hinnoissa ei ole paljon eroa. Pizzat ovat siinä 6 euron paikkeilla, pihvit noin 8 euroa.

Kukkakaupan tiloihin on tullut uusi afrikkalaisia ruokatarvikkeita myyvä puoti. Työväenopisto menetti vuoden alusta katutason tilansa HOK/Elannolle.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä Solessa kaljaa myydään ruuan kanssa, mutta ei ole mielekästä ostaa, kun muu juoma kuuluu ruuan hintaan. Intialainen ruoka oli muuten tosi hyvää ja sitä oli riittävästi. Annoskoko oli sellainen, ettei samana päivänä enää tarvitse syödä.

Anonyymi kirjoitti...

Pohjois-Haagan ostarin SOLE-pikkuravintola on LOISTOPAIKKA! Pizzaa, pastaa, kebabia, salaatteja tietenkin, mutta LISÄKSI: PIHVIT isoja ja herkullisia, maukkaita INTIALAISIAKIN annoksia löytyy! Hinnat edulliset. SOLEA olisi kannattanut hehkuttaa!! :p

Anonyymi kirjoitti...

Istun just Solen paikalle tulleessa kiinalaisessa ja syön alkukeittoa. Tullessani sisään pub Keskipisteet asiakkaat olivat levittäytyneet kadulle tupakoimaan. Sisällä äänimaailman herruudesta taistelee ravintolan oman kiinalaisen musiikin kanssa Keskipisteestä hyvin kantautuva karaoke-laulu sekä asiakkaiden humalaiset huudot.

Ruoka on ok perus kiinalaista.

Atro Niiniluoto kirjoitti...

Pikasuutari Tehokengän muistan. Pesulan palveluja olen käyttänyt vain satunnaisesti, koska muutin Haagasta vuonna 2004.