torstai 15. helmikuuta 2007

Puotilan ostoskeskus


Puotilan ostoskeskus (Klaavuntie 11) valmistui vuonna 1961. Erkki Karvisen suunnittelemaa rakennusta on vuosien mittaan muutettu jonkin verran, jolloin siitä on tullut hieman umpinaisempi; Rusthollarintien puoleiset ns. kioskinopat on yhdistetty, ja avoimelle atrium-sisäpihalle on näin vähemmän käytäviä kuin ennen. Valkoisen otsalistan ja sisään vedetyn julkisivun tuoma ilme on ankaran horisontaalinen - joku voisi pitää sitä tylynäkin, mutta jotain viehättävää vanhassa pienessä ostarissa kuitenkin on. Kaupungimuseon inventaariossakin se on sijoitettu arvokkaimpaan 1-luokkaan.

Puotilan ostarille pääsee keskustasta helposti metrolla. Puotilan metroasemalta on ostarille kävelymatkaa parisataa metriä.

Puotilan ostari kuuluu selvästikin siihen sarjaan ostareita, jotka ovat hyytyneet tiukan markkinatalouden sykleissä, mutta muutamat onnenkantamoiset ovat tehneet siitä kuitenkin selviytymistarinan, joten mitään purku-uhkia ei ole - kaupungin omistaman tontin vuokrasopimus umpeutuu toistaiseksi vuonna 2020. Hävinneiden pankkien ja muun vanhan ostaritoiminnan tilalle on löytynyt monipuolisia ja myös mielenkiintoisia toimijoita. Päivittäistavarakauppoja on yksi: iso ja ilmeisen vireä Valintatalo. Toto-pisteellinen R-kioski ja Puotilan Pizzeria Kebab näyttävät samalta kuin miltei jokaisella ostarilla, mutta pizzerian saamat kolme tähteä kebabiin erikoistuneelta kebabille.com-sivustolta ja asiakkaiden runsaat kehuvat kommentit ovat lupaavia. Tässäpä malliksi yksi: "Puotilan kebab-mämmilä loihtii stadin loistavimmat mäiskeet niin kanuuna pizzat kuin aloittelu saldet, unohtamatta kepappeja. Mäiskeet tosiaan tulee ripeesti himaan ja hemulit on muutenkin ok jengiä. Suosittelen puotilan speciaalia." Kauneuttaan ja hyvinvointiaan voi hoitaa Puotilan fysikaalisessa hoitolaitoksessa, kampaamo Desiréssä ja parturi-kampaamo Salon Ellessä. Lisäksi löytyy Puotilan kukka. Yksi liikehuoneistoista on tyhjänä, koska paikalla toiminut kiinteistönvälitysfirma on juuri muuttanut pois. Varsinainen erikoisuus on kuitenkin pankin vanhoissa tiloissa toimiva sympaattinen ja jo 30 vuotta täyttänyt sekä myös muuallakin Suomessa esiintyvä Nukketeatteri Sampo, jonka hauskoilla nettisivuilla voi katsoa jopa pieniä netti-teatteriesityksiä. Teatterin tiloissa on myös puoti, josta voi ostaa levyjä, kirjoja ja nukketeatterriin liittyvää välineistöä.


Tutustuttuani nukketeatterin ystävällisen henkilökunnan johdatuksella teatterin isoihin tiloihin, oli aika aterioida. Suosituksista huolimatta en valinnut kebabia, koska tarjolla oli nukketeatterin tavoin jotain ostareille poikkeuksellista. Nuudeli Ky Nam tarjosi oikeita nuudeliannoksia eikä mitään kyynistä pikanuudelia. Ankka paistetuilla vihanneksilla maksoi 6 euroa - niin kuin kaikki muutkin annokset - ja oli vallan mainiota (lisäksi tarjolla on pienempiä 3 euron "eväsannoksia"). Vihannekset olivat juuri sopivan kypsennettyjä, ankka mureaa ja hyvää, ja juomani vesi ei näin tuntunut niin lohduttomalta - olutta ei nimittäin paikassa ollut tarjolla. Henkilökunta oli erittäin ystävällistä. Mainio kokemus.

Ja erikoisuudet sen kuin jatkuvat: Puotilan ostarilla on nimittäin ilmeisesti Suomen paras viskibaari. Olutravintola Pikkulinnun valikoimiin kuuluu tällä hetkellä lähes 300 viskiä, ja nimensä mukaisesti ravintolassa satsataan myös erilaisiin oluisiin, ja siellä järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia ja teemaviikkoja. Juomanlaskija-lehden kotisivuilla voi tutustua omistaja Markku Kistevirran ajatuksiin. Kehuissa ei ole kyse mistään pelkästä kotiseutuhengestä, vaan esimerkiksi brittiläinen Whisky Magazine on valinnut Pikkulinnun ryhmään "Great Whisky Bars of the World".

Valikoimahan ei ole se ainoa tekijä, ja niinpä laitoin paikalle saapuneen ystäväni, kuvanveistäjä Matti Peltokankaan kanssa baarimikon koetteelle. Mitään varsinaisia viskimiehiä kun emme ole, sai tämä sympaattinen ja ilmeisen asiantunteva sekä asiakkaisiin paneutuva naishenkilö ensin haarukoida makuamme, ja kun sitten kynttilänvalossa joimme hänen meille valitsemaansa 15 vuotta sherrytynnyrissä kypsynyttä skottilaista Glendronachia (hinta 7,20), oli tunnelma varsin leppoisa ja herrasmiesmäinen - vaikka kyse olikin pehmeästä ja yleensä naisen makuun sopivasta viskistä, jota me pehmot lopulta halusimme:

Ja pitihän sitä sitten maistaa Kistevirran oman reseptin mukaan pantua Severin-oluttakin ("suusta ladattavaa kuivaruutia"). Yhtä maailman vahvimmista oluista, Sam Adamsin parikymmenprosenttista emme sentään tohtineet maistaa. Pian olimme kuitenkin valmiita perusostarikokemukseen, jota sitäkin on tarjolla Puotilassa. Pub Neljä Vuodenaikaa (samalla omistajalla on myös pizzoja ja muuta ruokaa tarjoavan Ravintola Cocktail samassa rakennuksessa, mutta se oli kiinni) on kotoisa ostarikaljapaikka, jossa voi karaoksen laulamisen lisäksi toki pelata biljardiakin, ja kaksi voittoa Peltokankaasta kasipallossa kruunasi päivän kokemuksen:

Retki ostarille oli täydellinen, ja miltei harmitti lähteä takaisin keskustaan. Sympaattisin ostariseikkailu toistaiseksi, ja suosittelen erityisellä ponnekkuudella samaa kokemusta muillekin.

***

10 kommenttia:

Kriisi kirjoitti...

Puotilan ostari on kyllä ihmeellinen paikka. Urbaanin keskustakulttuurin kyllästämänä minulla oli aikoinaan pudota silmät ja muutkin tsydeemit päästä, kun tajusin että Pikkulintu on tuolla - ympäristössä jossa ei ihan ensikatsomalta uskoisi sen pärjäävän.

Anonyymi kirjoitti...

Heh olipa mukavaa lukea positiivinen tarina Puotilan ostarista vaikka Puotila kaupunginosana on viime aikoina saanut hieman negatiivistakin julkisuutta muutaman incidentin takia. Mutta suhteessa muuhun itähelsingin tarjontaan paikka on kuin lintukoto. Mitä nyt kesällä Neljän Vuodenajan karaoke möykkää ehkä hieman liikaa naapurustoon ja on aikamoinen spurgu-magneetti. Muuten viihdyn kyllä ja Pikkulintu on todellakin juhlaa kaikkina vuoden aikoina ;) !

spertti kirjoitti...

Nythän Pikkulintu on sitten valittu Helsinki Beer Festivalin kokoaman raadin johdosta vuoden olutravintolaksi. http://www.helsinkibeerfestival.com/press/

Anonyymi kirjoitti...

Nuudeliravintolasta on juttua myös muualla internetissä.

http://www.kaupunginosat.net/vartiokyla/index.php?option=com_loudmouth&task=topic&id=45

"Puotilan kahvituvan tilalle tullut Nuudeli Ky Nam on jo legenda paikallisen nuorison keskuudessa, eikä vähiten paikan pitäjän, erittäin rennon kiinalaisen(?) Haun takia."

"Hau on Vietnamilainen ja on tekemisissä myös Valintatalon kanssa jossain muodossa. Oli alunperin myymäläpäällikkö, nykyistä titteliä en tiedä. Erittäin mukava ja leppoinen kaveri. Paikasta saa myös shushia. NAM!"

Anonyymi kirjoitti...

Asun tässä ostarin lähistöllä ja olen tullut siihen tulokseen että ostari on mukava, viihtyisä ja tarpeellinen paikka. Puotilan pizzeriasta itsekin yleensä pitsani tilaan, koska siellä on ylivoimaisesti parhaat pitsat/kebabit, ja palvelu on erinomaista. En itse ole koskaan pikkulinnussa vieraillut mutta ikkunantakaa katsottuna se vaikuttaa mukavalta pakalta.

Anonyymi kirjoitti...

Nuudeli Ky Namia kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Annokset on konstailematonta kaakkois-aasialaista, hinta-laatu kohdallaan ja palvelu erinomaista.

Anonyymi kirjoitti...

Asuin villin nuoruuteni Klavarilla ja silloin oli ostarilla vielä baari Överi...Sitähän ei enää ole,mutta onneksi Neljä vuodenaikaa kokoaa samaa tuttua jengiä(ketkä vielä elossa ovat).Sydämeni jäi Puotilaan ja Stadiin,vaikka jouduin pois lähtemään.Those were the days,my friend.....
Saikku

Anonyymi kirjoitti...

Pikkulintu ja sen tarjonta ovat edelleen parasta mahdolista luokkaa !
Wiskiä on tarjolla erittäin montaa laatua mutta myös rommeja on paljon tarjolla!
Ammattitaitoinen henkilökunta osaa myös kertoa ja tarjota niitä eli kannattaa poiketa ja nauttia ravintolan palveluksista !
jp

Unknown kirjoitti...

Överi oli Mestari Nyrkkeilijän Mika Kihlströmmin baari R.I.P

Unknown kirjoitti...

Överi oli Mestari Nyrkkeilijän Mika Kihlströmmin baari R.I.P