perjantai 16. helmikuuta 2007

Konalan ostoskeskus


Vuonna 1963 valmistuneeseen ja Erkki Karvisen suunnittelemaan Konalan ostoskeskukseen (Kolsarintie 2) kannattaa tehdä retki ajoissa, sillä se kuuluu niihin Helsingin vanhoihin ostareihin, joita ei enää kohta ole. Vireillä on nimittäin kaavamuutos, joka muuttaisi tontin asuinalueeksi. Konalan ostari on Helsingin pienin, 1239 neliötä, ja nyt kun toiminta on alkanut jo hiipua, ei retkeilijälle ole muutenkaan paljoa nähtävää. Itse rakennuskin on kokenut paljon muutoksia, taaempi myymäläsiipi on vuodelta 1981, ja alunperin kahitiilinen julkisivu on vuonna 1983 rapistumisen jälkeen päällystetty epämääräisen rusehtavankeltaisella profiloidulla pellillä, joka sekin alkaa näyttää jo melko kulahtaneelta. Ostari on avoin vain yhdeltä suunnalta, ja peltiset julkisivut ovat varsin tylyjä. Toista puolta elävöittää rivi autotalleja. Kaupunginmuseon ostari-inventaariossakin se on sijoitettu huonoimpaan 3-luokkaan, joten tuskin sen purkamisesta nousee suurempaa hätää.

Konalan ostarille pääsee keskustasta parhaiten bussilla 45 Vihdintietä; autoliikkeiden kohdalla sijaitseva pysäkki on nimeltään Ruosilanpolku, ja ostari löytyy autoliikkeiden takaa parinsadan metrin päässä.
Toimijoita ostarilla on enää kolme: Alepa, Ravintola Vaahtera ja Kampaamo Maj-Britt Salo. Kiinteistönvälittäjä on juuri muuttanut pois, ja R-kioskista sekä pankkiautomaatista on jäljellä enää arkeologisia muistoja:Ravintola Vaahtera tuntuu kuitenkin olevan sympaattinen lähiöravintola, jossa voi yhtä lailla lounastaa kuin juhlistaa iltaakin, ja toimii siellä toistakymmentä vuotta vanha olutklubikin. Kesällä ravintolalla on ostarin pihalla terassi. Ohjelmaakin tuntuu piisaavan; viime lokakuussa paikassa esiintyivät muun muassa Hasse Walli ja Jukka Tolonen. Kilpailun puutteesta kertoo se, että jouduin maksamaan oluesta ihan keskustahintoja: 4 euroa. Ruoaksi mietin ensin miehistä Talon pannua, mutta päädyin lopulta 8 euroa maksaneeseen suomenkielen kukkaseen: Viherpippuripossupataan, joka oli ihan hyvä mättöannos:

Vaahteran vessassa piti jälleen miettiä mainonnan ilmi- ja piiloviestejä:
***

10 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kesällä aivan mahtava terassi, aurinkoa ja rentoa meininkiä.......

Anonyymi kirjoitti...

Talvella aivan mahtava terassi on suljettu ja sisätiloissa myöskin enemmän ja vähemmän sulkeutunutta meininkiä, ainakin viikolla. Viikonloppuisin usein elävää musiikkia ja rentoa meininkiä niin ikään.
Kannattaa tutustua paikkaan vielä kun se on mahdollista.

Anonyymi kirjoitti...

Alepakin sitten lopettanut. Vaahteraa pitää muuten 60-luvun kuuluisuus, The Strangers -yhtyeen Jussi Itkonen.

Anonyymi kirjoitti...

Bileet jatkuu uusissa tiloissa, Kyttäläntie 3 Konala, sinne mennään!

Anonyymi kirjoitti...

Ja nyt saa lounastakin.

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on ikivanha Blogger julkaisu joten tätä tuskin moni enään lukee joten totean lyhyesti että pensaston Seppo otti usein kyrpää perseeseen mustilta neekeri miehiltä tynkään asti

Anonyymi kirjoitti...

mitä vittua sä äijä selitätä

Anonyymi kirjoitti...

Not cool

Anonyymi kirjoitti...

Kivoja lapsuuden muistoja kyseisestä ostarista. Harmi, että purettiin.

Anonyymi kirjoitti...

Voi seppo minkä meni tekemään.