torstai 1. helmikuuta 2007

Kannelmäen ostoskeskus


Kannelmäen ostoskeskus (Vanhaistentie 1) on yksi Helsingin vanhimmista. Vuonna 1959 valmistuneen ostarin suunnitteli Erkki Karvinen. Ostari koostui alunperin neljästä erillisestä rakennuksesta ja kioskiparista. Eteläisin rakennus on sittemmin yhdistetty, ja muutoksia on muutenkin tehty runsaasti. Lisäksi ostari paloi melko pahasti uudenvuoden yönä 2001; sammutustöistä kertoviin kuviin voi tutustua Helsingin VPK:n kotisivuilla.

Ostari istuu varsin sujuvasti ympäristöönsä, ja Vanhaistentien puoleinen aukio istutuksineen ja veistoksineen korostaa sen sympaattista ilmettä. Kaupunginmuseon inventaariossa se on kuitenkin rankattu "ei-merkittävään" 3-luokkaan - tämä lienee siitä syystä, että muutoksia on tehty niin paljon. Mielestäni ostarin alueen tuottama fiilis on kuitenkin aika hieno, eikä esimerkiksi vanhoja kioskirakennuksia ole muilla ostareilla juurikaan säilynyt:

Lisärytmiä rakennuskokonaisuuteen tuo maaston muoto; etelän puolella rakennus on kaksikerroksinen. Voi tietenkin olla, että olen vain nostalginen, sillä etelän puolella totuin vierailemaan jo 1980-luvulla ensimmäisestä Volvo Amazon -rämästäni alkaen. Sama pakoputkikorjaamo toimii siellä edelleenkin.

Ostari on säilynyt varsin vireänä, mikä johtuu epäilemättä osin siitä, että pohjoispuolelle on noussut kaksi liikerakennusta lisää. Ostarilla toimii Posti, Nordea ja Alepa, terveyskauppa Ikivihreä, kukkakauppa Cardella, videovuokraamo Filmtown, Turvavyö Oy, Pakoputkihuolto Risto Tiittanen, Lasitusliike Help!, SOL Siivouspalvelut, Kannelmäen kukka, totopisteellinen R-kioski, Etelä-Kaarelan apteekki, parturi-kampaamo Kannelhius ja sitten tietysti ne pakolliset ravintolat sekä Kannelmäki Grilli. Helsingin kaupungin talous- ja suunnittelukeskuksen ostoskeskusselvityksessä vuodelta 2004 huomautetaan, että ravintola-asiakkaat tuppaavat aiheuttamaan häiriöitä mutta että "niihin on pyritty puuttumaan ajoissa".

Retkeilijä pääsee Kannelmäen ostarille keskustasta parhaiten Erottajalta bussilla 42; pysäkki on kumpaankiin suuntaan aivan ostarin edessä.

Aloitin ravintolatestauksen Pub Britanniasta, ja sitä ei ainakaan päiväsaikaan luonnehtisi häiriöpesäksi. Vuonna 1973 perustettu pub on jättimäisen iso ja myös hyvin siisti; lounasasiakkaita näytti olevan paljon, ja 6,80 maksaneet silakkapihvit houkuttelivat väsynyttä kulkijaa. Olut sen sijaan oli peräti 4,10, mikä lienee yksi kalleimmista ostarioluista Helsingissä. Silakkapihvien sijaan päätin kuitenkin muutaman päivän tauon jälkeen kokeilla kebabia. Ravintola Kannel on turkkilainen kebab- ja pizzapaikka, ja kanteleen sijaan siellä soi itämainen oud-luuttu. Lounastarjouksen riisikebab maksoi 6,00; vihannekset olivat tuoreita ja maukkaita, liha juuri siitä oikeanlaisesta vehkeestä tuoreeltaan höylättyä ja kastike hyvää:

Jälkiruokaoluen nautin 2 eurolla Lucky Barissa. Olen aiemmin todennut, että Kontulan ostarin Pub 94 on kuin maailmanloppu, mutta kyllä Lucky Bar taitaa sittenkin viedä voiton. Minua on myös aiemmin moitittu inhorealismista, mutta kyllä kyse on ihan kiihkottomasta realismista - tällaista elämä nyt vain on. Lucky Barin sisustus on huonokuntoisin ja epäsiistein, mitä koskaan olen Helsingissä bongannut. Asu alkaa jo ulkoa - heikkohermoisten ei kannata miettiä kovin tarkkaan sitä, mitä kuvan vasemman alanurkan kohdalla, hajonneen ikkunan luona on tuoreeltaan tapahtunut. Nautiskellessani oluttani viereisessä loosissa kaksi työtöntä keskusteli vaimojensa häijyydestä: toisen vaimo oli juuri silpunnut vaivalla täytetyn työttömyyskorvaushakemuksen "tuhannen pillun päreiksi". Toinen opetti: "Etkö sä vanhana merimiehenä tajua, ettei kapteenin puheille mennä koskaan muuten kuin silloin, kun on ihan oikeasti tärkeää asiaa."
Kannelmäen ostarilla voi slummailun lisäksi harrastaa onneksi myös taidetta. Ostarin edessä, istutusten keskellä on pienen vesialtaan reunalle - tai itse asiassa teoksen toinen kivipaasi on altaassa veden keskellä - sijoitettu varhainen abstrakti veistos. Harry Kivijärven veistos Kivet voitti vuonna 1964 ostarin veistoskilpailun, ja se pystytettiin vuonna 1965. Voin vain kuvitella sitä, kuinka moderni paikan henki Kannelmäen tuolloin valtasi.

***

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei,

Tarkoitat varmaan tuolla kebab-paikalla Kannel Cafea.

Kannel Cafessa laatu vaihtelee aika paljon riippuen siitä kuka sattuu ruuan veistämään. Parhaimmillaan priimatavaraa mutta usein tullut myös pahoja pettymyksiä.

Anonyymi kirjoitti...

Lucky Barin lempinimi on Rotko.

Anonyymi kirjoitti...

Ostarille on vajaa vuosi sitten ilmestynyt uusi ravaintola-alan toimija: KANNELKLUBI, joka muista poiketen on erittäin siisti. Se on auki aamuyhdeksästä kahteen yöllä.

Anonyymi kirjoitti...

ostari puretaan?

Anonyymi kirjoitti...

niin siitä lucky barista.
sen nimi oli ennen rotko, ja ne jotka sen muistaa sitä sillä nimellä kutsuu!

Anonyymi kirjoitti...

...ja Rotko-nimen taustalla on ihan looginen selityskin. Ennen LuckyBaria (jolla on ehtinyt olla useita omistajia) paikalla oli aivan pikkuinen juottola (laajennuksen jälkeenkin alle puolet nykyisetä LB:sta) nimeltään Canyon. Kanjoniksikin kutsuttiin mutta Rotko vei voiton.

Kanneklubikin sai tuossa keväällä 2009 uuden omistajan - siisti meininki, avoin WLAN, hyvät TV-palvelut ym. Ovat ennallaan.

Nimim. 'Britannian kävijä vuodesta 1975'

Anonyymi kirjoitti...

Vittu saatanat perkele haistakaa paskat ja haistakaa vitut